Genç Girişimci Desteği Nedir? Şartları Nelerdir? 2022

 

Genç Girişimci Desteği, kendi işini kurup piyasaya açılmak isteyen gençlerin önünü açmak için verilen destek paketidir.  Bu destek kapsamında 18-29 yaş aras ve daha önce ticari faaliyeti bulunmayan kişilerin 12 boyunca BAĞ-KUR sigorta primleri devlet tarafından karşılanır. İlk 3 yıl boyunca 75.000 TL’ye kadar olan kazançlarının gelir vergisinden de muaf tutulur.  

2022 güncel en düşük bağkur primi 1.601 Türk Lirası’dır.  

Genç Girişimci Desteği paketi kapsamında 2 adet destek sağlanmaktadır. Bunlar: 

  • Sigorta Desteği: 12 ay boyunca BAĞ-KUR sigorta priminiz devlet hazinesi tarafından karşılanmaktadır. 12 ayda 19.212 Türk Lirası ödemeden muaf oluyorsunuz. 
  • Gelir Vergisi Desteği: İlk 3 yıl boyunca 75.000 Türk Lirasına kadar olan kazançlarınızın gelir vergisinden muaf oluyorsunuz. 

 

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir? 

Bu destekten faydalanmak için bazı şartları karşılamamız gerekmektedir. Bu şartlar: 

  • İşe başlamanın kanuni süresi içerisinde bildirilmiş olması. 
  • Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti olması.
  • Kendi işinde çalışması veya işin kendisi tarafından yönetilmesi. 
  • 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olmak. 
  • Faaliyetin adi ortaklık veyahutta şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde işe başlama tarihi itibarıyla ortakların tamamının tüm şartları taşıyor olması. 
  • Faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin (ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere) eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması. 
  • Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması. 

 

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Faydalanamaz? 

  • 01/06/2018 tarihinden önce işe girişi olanlar, 
  • Anonim Şirket veyahutta Limited Şirket ortakları 
  • Daha önce vergi mükellefi olan ve farklı şirkette ortaklığı bulunanlar 

Genç girişimci desteğinden faydalanamazlar. 

 

Genç Girişimci Desteğine Nasıl Başvurulur? 

Genç girişimci desteğine başvurmak için öncelikle şirket açılışı yapmanız gerekmektedir. Basit usul işletme ile genç girişimci desteğinden faydalanabilirsiniz.  

Basit Usul Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Neler Gereklidir? 

Bireysel olarak kurabileceğiniz en kolay ve maliyeti düşük şirket kurulumu basit usul,şahıs şirketidir. Şahıs şirketi kurabilmeniz için mali müşavirinizin olması gerekmektedir. Mali müşaviriniz ile birlikte 15 dakika da şirket kurulumu yapabilirsiniz. Kurulumu yaptığınız gibi de şirketi 15 dakika da kapatabilmeniz mümkün.  

Kurulum için gerekli olan belgeler şunlardır; 

  • Kimlik Fotokopisi 
  • İkametgah Adresi 
  • İmza Beyannamesi 
  • Kira Sözleşmesi/Kontratı  

 

Genç Girişimci Dsteği İle Hangi Sektörlerde İş Yapılabilir? 

Başta e-ticaret olmak üzere bir çok sektörde Genç Girişimci Desteği ile iş kurmak mümkün.  

 

18 Yaş Altı Genç Girişimci Desteğinden Yararlanabilir mi? 

Genç Girişimci Desteğinden faydalanmak için şartlara baktığımızda 18 yaşını doldurmak gerekiyor. Fakat ilgili vergi dairesinin yönergesinde şöyle belirtilmiştir; 

“İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 21/06/2019 tarihi itibariyle telekomünikasyon ekipman ve parçalarının toptan ticareti faaliyetine başladığınızı belirterek Genç Girişimci istisnasından faydalanmak için Vergi Dairesi Müdürlüğüne müracaatta bulunduğunuzu, ancak 18 yaşını doldurmamış olmanız nedeniyle tereddüt yaşandığından bahisle bu istisnadan faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünü talep etmektesiniz. Mükellefiyet tesis tarihi itibarıyla bilfiil işinizin başında olduğunuz, işin sevk ve idaresinin tarafınızca yapıldığı ve bu durumun nezdinizde yapılan yoklamalarla tutanak altına alındığı anlaşılmış olup 18 yaşından küçük olmanız, adınıza mükellefiyet tesis edilmesi ve bu mükellefiyetle ilgili ödevlerin kanuni temsilciniz tarafından yerine getirilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. Bu itibarla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası başlıklı Mükerrer 20. maddesinde sayılan diğer şartları da taşımanız halinde, mezkur istisna hükümlerinden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.” 

 

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir