Dış ticaret; birden fazla ülke arasında gerçekleşen hizmet ya da mal alışverişine denir. Alım ve satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat şeklinde gerçekleşir. Ülke ekonomisi için önemli kavramlardır.
Dış Ticaret Çeşitleri
İthalat Nedir?
Diğer adıyla dış alım, yurtdışında üretilmiş malların, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır. Bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturmaktadır. İthalat, özel, kamu ya da devlet kuruşları tarafından doğrudan yapılabilmektedir.
İhracat Nedir?
Yerli olan hizmet ya da malların, ürünlerin kullanacağı, satılacağı veya yeniden ihraç edileceği ülkeye gönderilmesine denir.
İthalat İhracatının Ana Amacı Nedir?
Şirketler yurt içinde üretilen rakip mallardan daha ucuza daha iyi kalitede iç piyasaya mal ve hizmet ithal etmektedirler. Ekonomik büyümeyi sağlamak için yerel pazarda bulunmayan ürünleri ithal etmektedir.
Dış Ticaret İle İlgili Bazı Önemli Kavramlar
- Döviz: Uluslararası ödemelerde geçerliliği vardır. Yabancı paralar, para işlevi sağlayan poliçe, havale vb. varlıkların tümüne verilen addır.
- Gümrük: Bir ülkenin giriş ve çıkışında tüm ticari hareketlerin gözetiminin ve denetiminin yapıldığı yere denilmektedir.
- Marka: Bir grup üretici ve satıcının mal ve hizmetlerini belirlemede, tanıtmada ve rakiplerininkinden ayırmada kullanılan isim, simge, terim, işaret, renk vb.
- Sigorta: Ticarete konu alan malların teslim edilene kadar geçen süre zarfında sigorta yaptırılır. Malların teslim sırasında uygulayabileceği hasarları güvence altına almak için uygulanır.
- Serbest Bölge: Serbest bölge, bulundukları ülkenin siyasi sınırları içinde yer almakta ancak Dış Ticaret Vergi ve Gümrük Mevzuatı açısından gümrük hattı dışında sayılan bölgeyi temsil etmektedir. Bu bölgelerde, sınai ve ticari faaliyetler için ülke içerisinde sağlanandan daha geniş muafiyet tanınır. Türkiye’nin yakın çevresinde 25 adet serbest bölge bulunmaktadır.