Girişimcilik, zaman ve çaba ile birlikte gerektiğinde risk alınarak bireysel ya da kurumsal değer yaratma sürecidir. Özgür bir ruha sahip olmaktır. Girişimci insanlar sıradan olmayı değil farklı olmayı hedef alırlar. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle de birlikte insanlar kafalarındaki projeleri hayata geçirmek için atılımlar yapmaya başladılar. Kurumsal şirketlerdeki ağır çalışma şartlarının olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi ve isteği insanları yeni girişimler yapmaya itiyor. Girişimciliğin anlamı, dünyada bir değişiklik yapmak için harekete geçmektir. Bir adım atmak ve çevredeki diğer her şeyi feda etmeye yetecek kadar çalışmaktır. Çok sayıda şey öğrenerek yaşamak ve en zor sorunları çözerek dünya üzerindeki etkiyi en üst seviyeye taşımaktır.
Girişimcilik, başarıya giden yolu açmak için pes etmeden, vazgeçmeden çok çalışmaktır.
Girişimci Nasıl Olunur?
Girişimci olmak için ünlü veya büyük biri olmanıza gerek yok. Dünya, bir fikri olan ve bunu başarılı, kârlı bir işe dönüştüren, hiç duymadığınız girişimcilerle doludur. Girişimci olmak zor değildir ancak büyük bir çaba ve sabır ister. Girişimci, gerektiğinde geri adım atıp yeniden başlayabilmeli ve yaptığı işin tüm sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Girişimcilikte mücadele, azim ve sabır vardır. İnsan ilişkileri ve iletişimi güçlü olmalıdır.
Girişimcilik Türleri
Değişen ve gelişen dünyada, pek çok alanda iş fikri meydana gelmektedir. Bu nedenle, girişimcilik, girişimcilik türleri adı altında farklı kategorilere ayrılmaktadır.
- Ticari Girişimcilik
Günümüzde en yaygın kullanılan girişimcilik türlerinden biridir. Belli bir sermayeyle kişi veya kişilerin kar marjı elde etmek için ortaya koydukları iş fikirleridir. Bu girişimde temel amaç maddi kazanç elde etmektir. Bu tür uygulanırken girişim fikri çok iyi belirlenmelidir. Sermayenin en akılcı şekilde kullanılması gerektiği için hesap çok net yapılmalıdır.
- Sosyal Girişimcilik
Bu girişimcilik türü, toplumun duyarlı olduğu konulara çözüm bulmak için var olan kitlesel girişimdir. Sosyal girişimci olmak isteyen kişinin çevresel ve toplumsal konulara karşı duyarlı olması gerekmektedir.
- İç Girişimcilik
Kurumsal bir yapı içinde çalışan insanların bulundukları yerden ayrılmadan proje ve fikir üretmesidir. Şirket kimliğinin altında yeni bir fikir ve proje üreterek gelecek kazancın tekrar firmaya eklenmesidir. İç girişimciliğin en büyük önemi ve katkısı bulunduğu şirkete daha çok değer katmasıdır.
- Sanal Girişimcilik
Bu girişimcilik türü için fazla sermaye gerekmemektedir. Genelde genç girişimcilerin yöneldiği bir girişimcilik türüdür. Bu girişimcilik türünde çok karlı işler yapılabilir. Sanal girişimcilik, teknolojiyi doğru yerde kullanmanın bir diğer adıdır. Yani e-ticaret yapıyorsanız bu sanal girişimciliktir.