Faktoring Nedir?

Faktoring, iç ve dış ticaret işlemlerine uygulanan ve özellikle kısa vadeli mal satışlarında başvurulan bir finansman yöntemidir. Ticaret işlemlerinde, alacakların tahsilatına yönelik olarak verilen hizmetlerin bütünü olarak tanımlanan faktoring; hizmet talep eden ‘müşteri’, hizmeti veren ‘faktör’ ve müşteri alacaklarının yönelmiş olduğu ‘borçlu’ arasında işlemektedir. Kısaca faktoring, vadeli satış yapan firmaların, her türlü mal ve hizmet satışından doğan kısa vadeli ticari alacak haklarının, faktoring şirketleri tarafından satın alınması yöntemidir. Faktoring kısa vadeli bir borçlanma aracı olarak kabul edilir. Dolayısı ile uzun vadeli ticari kredilerle kıyaslandığında daha maliyetli bir seçenektir. 

Faktoring İşleminin Maliyeti Var Mıdır?

Faktoring yapan kuruma verilen bir çek karşılığında %5, %10, %15 gibi kesintiler uygulandığı biliniyor. Faktoring işleminde yapılan kesintiyi belirleyen bazı parametreler vardır. Bunlar; faktoring faizi ve çekin vadesine kalan süredir.

Faktoringin Avantajları Nelerdir?

  • Faktoring işlemi yapan işletmeler nakit akışlarını düzenleyerek planlı ve hızlı bir şekilde faaliyetlerini düzenlerler.
  • Alıcılara vade tanıyabildiklerinden piyasada rekabet güçleri artar ve böylece büyüme şansları da artar.
  • Zamanınızın önemli bir kısmını işlerinizi yönetmek ve geliştirmek için ayırırsınız. Tahsilat ve finansman yönetimi ile zaman kaybetmemiş olursunuz.
  • Alacakların düşmesini sağlar ve bilançonun daha likit olmasında rol oynar
  • Faktoring şirketi vadesi geçmiş ödemelerle ilgili hukuki ve idari takipleri yaparak sizi önemli bir yükten kurtarır.
  • Alacaklarınız, stoklarınız ve ticari borçlarınız azalır, işletme sermayesi yaratma kabiliyetiniz artar.
  • Faktoring şirketi sizin tahsilat departmanınız gibi çalışarak muhasebe departmanınızın yükünü hafifletir ve size tahsilat durumuyla ilgili ayrıntılı raporlar hazırlayıp sunar.

Faktoringin Dezavantajları Nelerdir?

  • Birçok faktoring şirketi, müşterilerini uzun bir sözleşmeye bağlı kalmasını sağlar. Bu sebeple tüm satış kalemlerinin faktoring aracılığıyla finanse edilmesi gerekir. Bu sözleşmeler genellikle maliyetli ve çıkarılması zor olan işlemlerdir.
  • Uluslararası faktoringde, uygun muhabir faktor seçilmeyişi ya da bulunamayışı, faktoringin bir diğer dezavantajıdır. Eğer muhabir faktor, kredi limitlerinin belirlenmesinde, alacaklarının tahsilât ve takibinde, alacak hakkının korunması için yapılması gereken girişimlerde gecikiyorsa, bu tür gecikmeler önemli sorunlar doğurmakta, riski artırmaktadır.

Faktoring Hizmetinin Krediden Farkı Nedir?

Faktoring kuruluşları bankalar gibi BDDK’nın  (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) yetki verdiği finansal kuruluşlardır. Ancak Faktoring hizmeti kredi ile aynı işlem değildir. Öncelikle faktoring işlemi kredi başvurusu ile karşılaştırıldığında çok daha hızlıdır. Kredi başvurusunun neticelenmesi ise haftalar bulabilir. Ayrıca bankalar değerlendirme süresince bir çok evrak talebinde bulunabilir. Bu nedenle faktoring küçük işletmelerin kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak için krediye oranla daha çok tercih edilir. Başka bir fark ise faktoring hizmetinin kredilerdeki gibi sabit bir limiti yoktur. redilerde firmanın kredibilite durumu ile doğru orantılı olacak şekilde limit verilir. Firma bu limiti kesinlikle aşamaz. Faktoringte ise bu durum firmanın çalıştığı müşterilerinin limiti ile ilgilidir. Başka bir deyişle firmanın alacaklı olduğu firma bazında bir limit vardır. Bu sebeple firma ticari alışverişte olduğu farklı müşterilerinin alacaklarını getirdiği için müşteri sayısı ve satış hacmi ile doğru orantılı olarak limiti artabilir. Ülkemizdeki işletmelerin yeterli sermayesi olmamasından dolayı bankalar kredi verirken ipotek ve benzeri bir teminatı şartları ortaya koymaktadır. İşletme yeni kurulduysa da genellikle ilk bir yıl kredi almaları mümkün değildir. Faktoringte ise işletmeye bakılmaz sadece alacağa bakılır. Bunun için kurumlar ilk bir yılında da faktoring aracılığı ile gerekli finansmana ulaşabilirler.