Proforma fatura; maliye açısından kıyaslandığı zaman hüküm doğurmayan bir fatura türü olarak bilinmektedir. Alıcı ve satıcı henüz bir anlaşma yapmadan, ön protokol olarak birbirine teklif sunarken proforma fatura devreye girer. Teklif faturası olarak ifade edebileceğimiz proforma faturayı alıcı aldıktan sonra faturada belirtilen bedeli de ticari faaliyete yönlendirmektedir. Bu fatura türünün en çok şekilde kullanıldığı yerlerden biri de dış ticaret sırasında olduğunu söyleyebiliriz.
Proforma faturanın kullanılmasının temel amacı; karşı tarafa alış veya satışla ilgili olarak bilgi vermek maksadıyla düzenlenir. Bu sayede faturayı teslim alacak olan kişide mal ve hizmetlerle ilgili olarak bilgi sağlamaya başlamış olur. Hukuki herhangi bir niteliği olmayan yalnızca bilgi sunabilmek amacıyla kullanılan bu fatura sayesinde, karşı taraf inceleme yaparak karar verebilir.
Faturayla Proforma Fatura Arasında Hangi Farklar Var?
Normal bir fatura ile proforma fatura arasındaki farkların ne olduğu merak edilen bir konu haline gelmektedir. Faturada daha hukuki bir işlem söz konusu olurken proforma faturada bu durumun geçerli olmadığını söylemeliyiz. Satıcı tarafından alıcıya teklif sunmak amacıyla hazırlanan bu fatura türünün satışı onaylamak amacıyla tercih edilmiş olduğunu söylemeliyiz. Fatura satış sonrasında hazırlanırken, proforma fatura daha satış olmadan önce hazırlanan bir fatura türüdür. Bu nedenle fatura ile proforma fatura arasındaki farklar nelerdir diye incelediğimiz zaman birbirinden ayıran temel farkların bunlar olduğunu söyleyebiliriz.
Proforma Fatura Kesilme Sebebi?
Proforma faturanın kesilme sebebi? konusuna geldiğimizde karşı tarafa yalnızca teklif sunmak amacıyla hazırlandığını söyleyebiliriz. Hazırlanan bu fatura türü sayesinde karşı tarafa mal, hizmet ve fiyat hakkında detaylı şekilde bilgi verilmiş olur. Alıcının eline ulaşan bu fatura türü sonrasında, teklif faturası incelenirken isteğe göre kabul etme ya da kabul etmeme durumu söz konusudur.
Proforma fatura kimlere verilir kısmına geldiğimiz zaman mal ve hizmet teslim gerçekleşmeden önce bu faturanın kesilmesi gerekmektedir. Özellikle dış ticaret yaparken bu fatura türünün tercih edilmesinin son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Uluslararası satış sözleşmeli olarak ifade edilen bu fatura türünü ticaret sırasında tercih edebilirsiniz.
Proforma Fatura ve Düzenleme
Proforma Faturaya dair merak edilen bazı konular olabiliyor. Kim hazırlar, imza gerekiyor mu, hukuki midir şeklinde sorular sorulmaktadır. Proforma fatura ile ilgili olarak belirtmemiz gereken özellikleri şu şekilde ifade edebiliriz:
- Satıcı tarafından hazırlanır
- Faturanın sağ üst bölümünde proforma numara ve tarih atılmalıdır
- Sol üst köşede alıcı ve satıcıya ait şekilde hazırlanmalıdır
- Orta kısımda mal ve hizmetlere dair bilgilere yer verilir
- Ticari bir fatura değildir. Dolayısıyla hiçbir şekilde Hukuki bir geçerliliği bulunmaz
- Teklif faturasıdır. Karşı tarafa teklif sunmak ve bilgi vermek amacıyla hazırlanır
- Proforma faturada imza bulunmaz. İmza atıldığı zaman teklifin kabul edildiği anlamına gelir
- Proforma fatura normal fatura yerine geçmez
- Antetli bir kağıdın kullanılması gerekir
Proforma fatura üzerinde neler yazılı olması gerektiğini bilmelisiniz. Teklif faturası hazırlanırken üzerinde fatura tarihi, mal türü, fiyatı, teslim şekli nakliye ve yüklenme tarihine kadar karşı tarafın öğreneceği bilgileri de kapsaması gerekir. Bu sayede karşı tarafın eline teklif faturası geçtiği zaman, mal ve hizmetlerinizdeki süreç hakkında daha detaylı bir bilgi sahibi olması sağlanır.
Proforma Fatura Damga Vergisine Tutulur Mu?
Proforma faturaların diğer faturalarda olduğu gibi damga vergisine tabii olup olmadığı da faturayı hazırlayacak olan kişiler açısından önemli hale gelmektedir. Proforma faturaların diğer fatura türlerine oranla bir başka ayıran özelliklerinden biri de hiçbir şekilde vergi damgasına tutulmayacak olmasıdır. Zaten bakıldığı zaman proforma faturanın hukuki bir yapısı olmadığından dolayı doğal olarak vergiye tutulma gibi bir durum söz konusu olmaz.