Nace/ Faaliyet Kodu Nedir? E-Ticaret İçin Kullanılabilir Nace Kodları Nelerdir? 2022

Nace/ Faaliyet Kodu Nedir? E-Ticaret İçin Kullanılabilir Nace Kodları Nelerdir?

Nace faaliyet kodu nedir, E-ticaret için kullanılabilir nace kodları nelerdir? Gibi konular E-ticaret sitesi kurma kapsamında araştırmalar yapan firmalar yada bireysel kullanıcılar tarafından araştırılmaktadır. Avrupa Birliği Ekonomik faaliyet istatistik sınıflandırma manasına gelen Nace kodu ile işyerlerinin ne derece tehlike arz ettiğini anlayabilirsiniz. İşyerlerinin faaliyet göstermiş olduğu alana göre tehlike sınıflarını belirleyen altı haneli koda Nace kodu denilmektedir. Bir diğer adıyla Nace kodu Altılı faaliyet kodu olarak da bilinir.

İlk defa bir işyeri kuracak olan kişiler mutlaka kurmak istedikleri işletmeyi Ticaret siciline kayıt yaptırmadan önce Nace kodunu öğrenmesi gereklidir. Kurmak istediği işletmenin faaliyet alanının Nace kodunu bilinmesi iş güvenliğinin sağlanması için oldukça büyük önem arz eder. Nace kodu işletmenin çalışma alanının, çalışanlar açısından ne kadar tehlike arz ettiğinin bilinmesine katkıda bulunur. Nace kodları işletmelerin:

  • Az tehlike içerir
  • Tehlike içerir.
  • Çok Tehlikeli

Bu gibi sınıflandırmaların yapılmasını sağlıyor. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin oluşturulmasında ve gerekli önlemlerin alınmasında Nace kodunun bilinmesi sağlıklı olacaktır.

Nace Kodu Nedir?
Nace Kodu Nedir?

Nace Kodunun Bilinmesi Ne İşe Yarıyor?

Nace kodu yeni kurulan bir işletmenin kaydının Ticaret odasına yapılırken bilinmesi zorunlu olan bir altı haneli koddur. Bu kod ile kişi faaliyet göstermiş olduğu iş kolunun ne derece tehlike içerdiğini anlayabilir. İşletmenin iş güvenliği ve bu alanda alınması gerekli önlemlerin alınması için Nace kodunun bilinmesi oldukça faydalıdır. Nace kodunun bilinmesi ne işe yarıyor gibi sorulara bu şekilde yanıt verebilmemiz mümkün olmaktadır.

Nace kodu bilindiği üzere altı haneli bir koddan oluşmaktadır. Bu kodun ilk iki rakamı kişinin faaliyet verdiği genel alanı ifade ederken son dört rakamı ise alt faaliyet kodunu ifade eder. İş alanınızın tehlike durumunu bilerek hareket etmeniz ve işyerinde gerekli güvenliğin oluşturulmasını sağlamanız işyerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

E-Ticaret İçin Kullanılan Nace Kodları Nelerdir?

E-Ticaret aracılığıyla bir iş alanı kurduğunuzda hangi alanda faaliyet gösterdiğinizi ve bu alanın ne kadar tehlike arz ettiğini Nace kodu ile kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ayrıca bir faaliyet alanının Nace kodu bilinmeden o işletmenin Ticaret odasına kaydı yapılmamaktadır. Dolayısıyla E-Ticaret için kullanılan Nace kodları oldukça önemlidir. Nace kodları listesine genellikle TÜİK, İTO, TOBB gibi kurumlardan ulaşılır. Nace kodu tespiti yapılırken işletmenin faaliyet alanı dikkate alınır.

  • Az tehlikeli: Gıda satışı, üretimi yapan işletmeler ve büro hizmetleri gibi alanlarda faaliyet gösteren iş yerleri
  • Tehlikeli: Mobilya imalatı, boya sektörü, servis hizmetleri veren işyerleri
  • Çok Tehlikeli: İnşaat şantiyeleri, maden ocakları, tersane işlerinin yapıldığı iş alanları

Nace kodlarının belirlenmesinde etken olan faaliyet alanları böyledir. Bir işyerinin sağlık ve güvenliği açısından Nace kodunun bilinmesinde fayda vardır.

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir