Kargo Desisi Nasıl Hesaplanır? 2022 Kargo Gönderme

Kargo Desisi Nasıl Hesaplanır?

Bir kargoyu gönderirken, bir paketin hacimsel ağırlığını hesaplama birimi,desidir. Navlun ücretleri için tahsil edilen miktar desi değerine bağlı olduğundan, nakliye desisinin nasıl hesaplanacağını bilmek çok önemlidir. Bu hesaplama, ürünler paketlendikten ve taşıma moduna aktarıldıktan sonra yapılır.
Ödemeniz gereken kargo ücreti, ürün çeşitine ve paketin boyutuna göre değişiklik gösterecektir. Sürpriz ücretlerden kaçınmak için nakliye desisinin nasıl hesaplanacağını bilmek önemlidir. Bir nakliye web sitesine girdiğiniz desi bilgileri, ne kadar ödemeniz gerektiğini belirleyecektir. Desi ne kadar yüksek olursa, gönderi o kadar pahalı olur.

Kargo desi nasıl hesaplanır?

Desiyi kendiniz hesaplamak isterseniz önce ürünün en, boy ve yükseklik miktarlarını birbiriyle çarpın ve çıkan sonucu 3000’e bölün. Çıkan sonuç, sizin desi miktarınızdır.Bunu bir örnek üzerinden açıklayacak olursak;
En: 20 cm
Boy: 30 cm
Yükseklik: 10 cm
20*30*10 = 6000
6000/3000 = 2 desidir.
Desiyi doğru hesapladıktan sonra kargonuza buna göre fiyat verilir. Ağırlık çok fazla olduğunda kargo fiyatı için ağırlık baz alınır.

Kargo gönderirken istenilen bilgiler

Kargo gönderimi sırasında istenilen bilgiler yurtiçi gönderilerinde isim, soyisim, adres, telefon ve TC kimlik numarası istenmektedir. Ayrıca paket içeriğinde ne olduğunu da eklemeniz gerekmektedir. Paket içeriğinde eğer kırılacak bir materyal bulunuyorsa üzerine “dikkat kırılır” etiketi eklenerek kargonuz sigortasız olarak gönderilecektir. Yine aynı şekilde kargo içeriğinizde akıcı bir madde yer alıyorsa “dik tutun” etiketi eklenmelidir. Kargo yetkililerinden bu etiketleri isteyebilirsiniz.

Kargonuz yurt dışına gönderilecekse; istenilen bilgiler daha farklı olabiliyor. Örneğin PTT ile yurt dışına kargo gönderimi yapıyorsanız yurt dışı gönderim beyannamesi, kargo etiketi, isminiz / firma bilgileriniz ve göndereceğiniz kişinin isim soyisim adres ve telefonu istenmektedir ayrıca paket içeriğinde ne olduğu İngilizce olarak sisteme girilmesi gerekiyor.
Ayrıca gönderdiğiniz paket bir Avrupa ülkesine gidiyor ise Avrupa Birliği e-ticaret yönetmeliği 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle IOSS sistemi hayata geçmiş olup ithalatı yapılan ürünlerin AB e-ticaret standartlarına göre düzenlemeniz gerekmektedir.

IOSS Nedir?

Import One Stop Shop Yani Avrupa birliğine satış yapan firmaların, satışlarına dair belirlenmiş olan katma değer vergisini bildirip ödeme yapacakları platformdur. Özetlemek gerekirse müşteri sizin mağazanızdan ya da satışını yaptığınız platformdan alışveriş yaptığında peşin olarak ödediği alış vergisidir. Satışını yaptığınız platform müşteriden bu vergiyi aldıktan sonra size bir IOSS numarası verecektir. Size verilen bu numarayı kargo görevlisine aktararak sisteme girmesini sağlamanız gerekiyor. Aksi halde vergisi peşin olarak alınan ürün ikinci kez vergilendirilerek müşteriden tahsil edilir. Ayrıca sizde cezai işleme maruz kalabilirsiniz. Not olarak IOSS numaraları kesinlikle kutu yada paket üzerine yapıştırmamalısınız.

IOSS Hangi ülkelerde geçerlidir?

IOSS sistemi AB üyesi olan ülkelerinde geçerlidir. Her ülkenin farklı IOSS sistemleri vardır ve ilgili ülkenin yerel vergi kuralları geçerli olmaktadır.

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir