Google Drive Nedir? Nasıl Kullanılır? 2022

Google Drive, birçok kişi tarafından aktif bir şekilde kullanılan dosya, fotoğraf veya çeşitli belgelerin bulut ortamında depolanması sistemidir. İnternet aracılığı ile gerçekleştirilen bu dosya depolama sistemi ile kullanıcılar, dosyaları cihazlarında yer kaplamadan depolama şansından yararlanabilir. Kullanımı oldukça basit olan Google Drive ile birçok türde dosya ve belgeyi Google kapsamında depolayabilmeniz mümkündür. Google Drive, bu depolama sistemini hem telefon hem de bilgisayarınız arasında entegre edilmesini de sağlar. Böylelikle her iki cihaz üzerinden de Google Drive ile depolama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
2012 yılından itibaren kullanıcılarına hizmet vermeye başlayan Google Drive üzerinden Google hesabı olan kullanıcılar, yorum yapma ve dosyalarda düzenleme işlemi de gerçekleştirebilir. Google Documents hizmeti ile yapılan bu işlemleri 15 GB depolama boyutuna kadar ücretsiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. İsteyen kişiler belirli bir ücreti ödemesiyle birlikte 30 TB’a kadar depolama boyutundan yararlanabiliyor.

Google Drive Nasıl Kullanılır?

Oldukça etkin bir kullanıma sahip olan Google Drive ile dosya ve belgelerinizi sanal ortamda depolamak çok kolay. Basit ve kullanışlı bir ara yüze sahip olan Google Drive’dan en son oluşturulan veya düzenlenen dosyaları görebilirsiniz. Google hesabınızı oluşturmanın ardından giriş yaparak Google Drive hizmetine erişebilirsiniz. Sol tarafta yer alan menü içerisinden bilgisayarınız ile entegre halde bulunan cihazlarınızı görebilirsiniz. Ayrıca, yine aynı menüden daha önce düzenlenen, paylaştığınız ya da sizinle paylaşılan dosyaların kontrolünü sağlayabilirsiniz. Sol tarafta yer alan menünün alt bölümünden dosya depolama alanınızın ne kadar kaldığını görebilir ve orada yazan boyuta göre depolama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bütün işlemleri gerçekleştirebileceğiniz sol tarafta yer alan menüden artı simgesine tıklayabilir ve bilgisayarınız veya telefonunuzda bulunan dosyaları Google Drive’a yükleyebilirsiniz. İki cihazdan da gerçekleştirebileceğiniz bu işlemler ile istediğiniz yerden Google Drive’a erişim sağlayabilirsiniz.

Google Drive Hangi Dosya Türlerini Destekliyor?

Google Drive, kullanıcılara sunmuş olduğu büyük depolama alanlarının yanı sıra birçok türde dosya türünün depolanmasını destekler. Böylelikle kullanıcılar, çeşitli dosya türlerini internet ortamında depolayabilir ve paylaşır. Kullanıcıların Google Drive’da depolayabildiği dosya türleri şunlardır:

  • Microsoft Word, Excel ve Power Point dosyaları ve desteklediği uzantılar
  • Birçok görüntü, ses ve metin formatında bulunan dosyalar
  • Adobe PDF, Ai Illustrator, Phoshop dosyaları
  • ZIP ve RAR gibi sıkıştırılmış dosyalar
  • SVG dosyaları
  • XML dosyaları
  • MTS dosyaları

Google Drive’da Dosyalar Nasıl Silinir?

Google Drive’da depoladığınız dosyaların silme işlemi de oldukça basittir. Dilediğiniz gibi Google Drive’a depolamış olduğunuz dosyaları kolay bir işlem ile silebilirsiniz. Öncelikle, sol tarafta yer alan menünün alt bölümünde depolanan dosya alanınızı görebiliyorsunuz. Eğer dosya depolama alanınız dolduysa, Google Drive üzerinde depoladığınız dosyalardan silme işlemi yaparak depolama alanınızda yer açabilirsiniz. Aynı zamanda, sildiğiniz dosyaları çöp kutusu bölümünden yeniden geri yükleyerek kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda bulunan geri dönüşüm kutusu sistemi gibi çalışan çöp kutusu ile tamamen silmek istediğiniz dosyaları çöp kutusundan da tamamen silebilirsiniz. Çöp kutusunda bulunan dosyalar 30 gün süreyle geri yüklenebilir haldedir. 30 günün ardından dosya kendiliğinden tamamen silinecektir. Google Drive dosya silme işlemini gerçekleştirebilmek için, silinmesi istediğiniz dosyaya tıkladıktan sonra “Sil” butonuna tıklamanız yeterlidir.

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir