Findeks Kredi Notu Nedir? Nasıl Hesaplanır? 2022

Findeks Kredi Notu Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Findeks kredi notu nedir? Nasıl hesaplanır? Bu gibi sorular daha çok herhangi bir bankadan kredi almak isteyen kişilerin özellikle merak ettiği detaylardan birisidir. Zira bankalar kişiye herhangi kredi alımında yardımcı olurken daha öncesindeki banka borçlarında tutarsızlık veya ödeme sıkıntısı oluşu oluşmadığını incelerler. Bu şekilde belirlemiş oldukları bir kredi notu vardır. Findeks kredi notu da kişinin bir yıl içinde ne tutarda bir borç ödeme olasılığı olduğunu öğrenmek için analiz edilmektedir.

Findeks kredi notu hesaplaması genelde kişinin herhangi bir bankanın kredi kartını kullanırken ne sıklıkla kartı kullandığı, kart ödemelerini düzenli olarak yapabilme kapasitesi aynı zamanda kredi alımının yoğunluğu dikkate alınarak kişinin Findeks kredi notu oluşturulur.

Findeks kredi notunu kendiniz için hesaplatabileceğiniz gibi aynı zamanda farklı bir kişinin de kredi notunu öğrenebilirsiniz. Findeks kredi notu hesaplaması yapılırken 1-1900 arasında değerler dikkate alınır. Eğer kişinin kredi notu 1’den 1900’ kadar ilerlerse kişi banka nezdinde risk oluşturmaz.

Kredi Notu Hesaplama

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Findeks kredi notunun yüksek olması bankalar açısından önemli bir unsurdur. Bankadan yapılacak herhangi bir kredi talebinde kredi notuna göre kişiye dilediği tutarda kredi verilir. Findeks kredi notunun hesaplanmasında yararlanılan kriterler şöyledir:

  • Bankadan alınan kredinin ödenme düzeni %30
  • Kişinin güncel borç hali % 30-35 oranında
  • Yeni başlayan kredinin ödenme dönemleri %10
  • Diğer etkenler %9
  • Kişinin hangi yoğunlukta kredi talebinde bulunduğu %10

Bu kriterlere dayalı olarak Kredi Kayıt Büroları hesaplamaları yaparak kişinin mevcut kredi notunu ortaya çıkarır. Bu yüzdeler belirli dönemlerde değişikliğe uğrasa da genel anlamda önemsenen kriterleri etkilememektedir. Findeks kredi notunun hesaplanmasında dikkate alınan detaylara göre:

  • 0 ile 699 arası Yüksek derecede riskli gruptur.
  • 700 ile 1099 orta düzeyde risk içerir.
  • 1100 ile 1499 ise Düşük derecede riskli gruptur.
  • 1500 ile 1699 arası ise İyi düzeyde olan gruptur.
  • 1700 ile 1900 arası ise çok iyi sayılan gruptur.

Bu detaylardan da anlaşılacağı üzere 1700 ile 1900 arasında kredi notuna sahip olan kişilere bankaların kredi verme olasılığı oldukça yüksektir.

Findeks Kredi Notu Neden Bu Kadar Önemlidir?

Bir bankaya gerek ihtiyaç gerekse araç veya konut kredisi talebiyle gidildiğinde ilk olarak banka yetkilisi kişinin kredi Findeks notunu öğrenmek ister. Bu tamamen kişinin bankadan alacağı krediyi ödeyebilme ihtimalini ortaya çıkaran bir unsurdur. Findeks kredi notunun önemi bu aşamada ortaya çıkıyor. Kişinin kredi notu orta ve daha iyi bir düzeydeyse kredi talebinin onaylanması daha hızlı gerçekleşir.
Fakat kişinin kredi notu düşük çıktığında bankadan talep etmiş olduğu kredi otomatikman iptal olmaktadır. Herhangi bir zamanda yada iş yapmak istediğinizde acil nakite ihtiyaç duymanız halinde bankadan talep ettiğiniz tutarların sorunsuzca onaylanması için kredi notunuzun her zaman iyi olmasına özen göstermelisiniz. Kredi notu genelde sabit kalan not olmamaktadır. Kişi dilerse kredi notunu yükseltebilir.

Findeks Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Findeks kredi notu nasıl yükseltilir gibi sorular bankalar tarafından kredi notu düşük bulunan kişilerin ekonomi platformlarında yanıt aradığı sorulardır. Findeks kredi notunu yükseltmek isteyen kişilere şu önerileri yapabiliriz.
Düzenli olarak kredi kartı ekstrelerinin tamamı ödenmelidir. Sadece asgari ödemeler kredi notunu yükseltmeyecektir.
Otomatik ödeme halindeki faturalarınız düzenli ödendiğinde notunuz yükselecektir.
Sürekli kredi alımı yapmak kredi notunun düşük olması anlamına gelebilir. Sık aralıklarla kredi almamaya özen göstererek Findeks kredi notunuzun yükselmesini sağlayabilirsiniz.

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir