Google Search Console Nedir?

Eski ismiyle Google Webmaster Tools olarak da bildiğimiz Google’ın bu hizmet, Yandex’in kullanıcılarına sunduğu Yandex Metrica gibi tamamen ücretsiz bir şekilde web sitesi bulunan kişilerin kullanımına sunulmuştur. 2015 yılında Google Arama Konsolu ismini alan bu benzersiz hizmet ile birçok farklı kullanım özelliği ile SEO için vazgeçilmez araçlar arasında yerini korumaktadır. Google tarafından ücretsiz ve herkese sunulan bu web site analiz aracı, genel olarak web sitenizin Google tarafından nasıl göründüğünü ve değerlendirildiğini sizlere rapor halinde sunuyor.

Siteniz ile ilgili istatistiksel bilgileri size vererek, sitenizde iyileştirme yapmanıza olanak sağlayan Google Search Console, web sitesi sahipleri, dijital pazarlama alanında bulunanlar ve SEO uzmanları tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sitenizin Google üzerindeki kullanıcı performanslarını incelemenize yardımcı olan bu hizmete, oldukça kolay bir şekilde sahip olabilir ve sitenize entegre edebilirsiniz.

Google Search Console Web Sitesine Nasıl Eklenir?

Google Search Console’u web siteme nasıl eklerim sorusuna cevap olarak, sizlere bu işlemi gerçekleştirmeniz için gerekenleri adım adım bu yazımızda anlatıyoruz. Sitenizi bu hizmet aracılığıyla takip edebilmek için yapmanız gerekenler sırasıyla:

  • Google hesabınız varsa, Google hizmetleri kısmından Google Search Console’a giriş yapmalısınız.
  • Google Search Console’u açmanızın hemen ardından karşınıza çıkan ekranda “Özellik Ekle” butonuna tıklayın.
  • Ardından web sitenizin domain adresini gereken bölüme girmeniz gerekiyor. Bu bölüme site adresinizi tam olarak ve doğru şekilde girmeniz gerekiyor.
  • Site adresi “Ekle” butonuna tıklamanın ardından site doğrulama adımına geçebilirsiniz.

Google Search Console URL eklemek için, Google hesabınızı ve console üyelik işlemlerini tamamlamanızın hemen sonrasında size verilen HTML dosyasını indirin. Doğrulama işlemini tamamlamak için gerçekleştirebileceğiniz 2 farklı yol bulunuyor. Bu yöntemler:

  • Sitenizin FTP kısmına erişiminiz bulunuyor ise ana dizine, Google Search Console’dan indirmiş olduğunuz HTML dosyasını atın ve ardından “Doğrula” butonuna tıklayın.
  • Sitenizin FTP bölümüne erişiminiz yoksa eğer alternatif yollar arasında bulunan Analytics hesabı ile doğrulama veya HTML etiketi ile doğrulama gibi diğer yöntemden yararlanabilirsiniz.

Doğrulama işleminin ardından rahatlıkla Google Arama Konsolu hizmetini kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer daha sonrasında HTML dosyasını silerseniz, yeniden doğrulama yapmanız sizden talep edilecektir.

 

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir