E-ihracat Nedir? 2022

E-ihracat Nedir?

E-ihracat nedir? Nasıl yapılır gibi son dönemlerde sıklıkla bu konu online platformlarda yer alıyor. E-ihracatın tanımını yapmak gerekirse günümüzde e-ticaret sitelerinin yaygınlaşması ile yurtdışına yapılan ihracat oranı da artmıştır. Belirli ağırlığa sahip ürünlerin e-ticaret siteleri üzerinden yurtdışına ihracatına e-ihracat denilmektedir. E-ihracat denilen olayın klasik şekilde yapılan ihracattan farklı noktaları ve avantajları bulunuyor.

E-ticaret sitelerinden yapılan ürün satışının yurtdışındaki müşterilere ulaştırılmasında e-ihracat modeli adı verilir. E-Ticaret satışı Gümrük beyannamesiyle beraber yurtdışına gönderilir.

E-ihracat nedir?
E-ihracat nedir?

E-İhracat Nasıl Yapılıyor?

E-ihracat modeli E-ticaret siteleri aracılığıyla yapılıyor. E-İhracat nasıl yapılıyor gibi sorular karşısında bir örnekle yanıt vermek gerekirse Amazon gibi bir e-ticaret sitesinde ürünlerin listelenmesi ihracat modelinin ilk aşamasıdır. Sonrasında ise ürünler birtakım pazarlama yöntemleri kullanılarak alıcılara ulaşması sağlanır. Ürünlerin satışının yapılmasının ardından e-ihracat uzmanı olarak tabir edilen PTS firmasıyla anlaşılır. Ürün satışının ardından teslimatı yapacak olan firma devreye girerek yurtdışındaki müşterilere ulaştırılır.

E-İhracatın Avantajları Neler Olabilir?

E-Ticaret siteleri sayesinde E-ihracat durumu klasik ihracat modeline göre daha kolay yapılmaktadır. Dolayısıyla e-ihracatın avantajları oldukça fazladır. Zira klasik denilen ihracat modelinde olduğu gibi birtakım prosedürlere gerek duyulmamaktadır. Kişiyi çok sayıda maliyetten kurtaran bu sistemin avantajları şöyledir:

  • Lojistik prosedürler ve ihracat maliyeti oluşmamaktadır.
  • E-ihracat modelinde kimi ülkelerde KDV muafiyeti olduğundan rahatlıkla ödenen KDV geri alınabiliyor.
  • E-ihracat modelinde yapılan ödemeler döviz şeklinde yapıldığından dövizde yaşanan kur değişikliklerinden ihracat sırasında kâr elde edilmesi mümkün olabilir.
  • E-İhracat modelinde küçük ürünler daha çok yurtdışına gönderildiğinden sevkiyat sırasında yaşanmış olan zararlar karşılanabilecek düzeydedir.

E-İhracat sisteminin bu şekilde avantajları söz konusudur. E-İhracat sisteminin günümüzde etkin olması kişilerin diledikleri online alışveriş sitelerinden alışveriş yapabilmesine olanak sağlıyor. Bu durumdan dolayı da E-İhracat günümüzde çok fazla gerçekleştirilmektedir.

E-İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?

E-İhracat sistemiyle ürün satışı yapan kişilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında E-ihracat faturası nasıl hazırlanır konusu geliyor. E-İhracatta ürün satışı yapıldıktan sonra yurtdışına ulaşımı öncesi E-Arşiv fatura ve akabinde Maliye’den onaylı olan bir fatura düzenlenmesi gerekiyor. Ancak o şekilde ürünün yurtdışına gönderimi gerçekleşir. E-İhracat için düzenlenen faturada bulunması zorunlu olan bilgiler şöyledir:

  • Gönderimi sağlayan firmanın unvanı, vergi dairesi, vergi numarası ve adresi
  • Alıcının adres bilgileri, vergi dairesi ve numarası
  • İmza ve kaşe durumu
  • Faturanın oluşturulduğu tarih
  • Faturanın cinsi, numarası
  • Faturanın net düzenlenme tarihi, zamanı
  • Gönderen firmanın teslim durumu
  • Gönderilen ürünün Menşei

Bu bilgilerin mutlak surette faturada yer alması gerekiyor. Hatta ürünün menşei hangi ülkeye ait ise belirtilmesi oldukça önemlidir. Eğer birden fazla ürün gönderimi yapılacaksa her ürünün menşei tek tek belirtilmek zorundadır. Bu gibi detaylara dikkat edildiğinde ürünler sorunsuz şekilde yurtdışındaki müşterilere ulaştırılacaktır.

 

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir